Henkinen jaksaminen > Miten naiseuteni käy?

Miten naiseuteni käy?

Muuttuva keho

Rintasyövän yleisin hoitomuoto on leikkaus, joka on monelle naiselle pysäyttävä paikka. Ei ole yhtä oikeaa tapaa reagoida omaan kehoon ja naiseuteen kohdistuviin muutoksiin. Muutokset saavat tuntua pahalta tai vastenmieliseltä, vaikka ne ovat välttämättömiä oman hengissä selviytymisen kannalta. Moniin asioihin elämässä liittyy ristiriitaisia tunteita ja se ei haittaa mitään. Hyväksy omat kokemukset sellaisenaan, sinun tämän hetkisinä tunteina ja kokemuksinasi.

Rinnan korjausleikkaukset syöpähoitojen jälkeen ovat monelle naiseutta ja identiteettiä eheyttäviä kokemuksia. On kuitenkin ymmärrettävää, jos sinun kohdallasi näin ei ole, tai tulos ei vastannut odotuksia. Tautiin ja sen hoitoon liittyvät hormonaaliset muutokset voivat vaikeuttaa henkistä jaksamista ja sopeutumista entisestään. Joillekin hormoniperäiset oireet ovat oireista pahimpia. Toisilla niiden erottaminen omasta tavanomaisesta käyttäytymisestä helpottaa tiettyihin oireisiin suhtautumista: Tämä ei ole minun, vaan hormonitoimintani ääni!

Rintasyövän hoidoilla voi olla vaikutusta hedelmällisyyteen. Perhesuunnittelun ollessa ajankohtaista kannattaa hyödyntää hedelmällisyysneuvontapalvelua, mikäli mahdollista.

Kehoon kohdistuvat muutokset vaikuttavat oleellisesti mieleen, mutta myös mielellä on valtava merkitys siinä, miten omassa kehossa tapahtuvat asiat koetaan. Jos koet olosi omassa kehossasi hankalaksi vielä sitten kun sairastumisesta ja hoidoista on jo aikaa, kannattaa hakeutua keskustelemaan mielenterveyden ammattilaisen kanssa.

Sama nainen

Rintasyövän hoidon jälkeisiin kehon muutoksiin sopeutuminen ottaa oman aikansa. Myös voimattomuus ja masentunut mieli voivat muuttaa käsitystä itsestä ja omasta naiseudesta.

Mahdolliset aiemmat epävarmuudet omasta arvosta ja naiseudesta voivat korostua rintasyövän myötä. Toiset tuntevat sairastumisen myötä ensimmäisen kerran naiseutensa uhatuksi.

Saatat tuntea itseäsi kohtaan vihaa, inhoa tai sääliä, mutta kenties myös myötätuntoa ja lämpöä. Kielteisen tunteen vallassa voi olla vaikea nähdä itsessä tai omassa ulkonäössä mitään hyvää. Toisaalta pienetkin omaan kehoon liittyvät asiat voivat ilahduttaa valtavasti.

On tärkeää huomata ero omien ajatusten ja todellisuuden välillä. Itseä arvostelevia ajatuksia huomatessasi mieti, miten kohtelisit ystävääsi vastaavassa tilanteessa. Miten näkisit hänet, mitä sanoisit hänelle? Oletko itseäsi kohtaan turhan ankara?

Itsemyötätunto on taito, jota voi myös harjoitella. Oheen on koottu vinkkejä tähän.

Kielteisten ajatusten kierteeseen löydät apua myös tämän sivuston osiosta ”Miten jäsennän mielessäni pyöriviä ajatuksia?

Miten voisin suhtautua lempeämmin itseäni kohtaan?

  • Huomaa, milloin lempeyttä tarvitaan. Tunnistaessasi itseä sättivän tai halveksuvan ajatuksen, pysähdy hetkeksi. Älä tuomitse itseäsi tästä ajatuksesta, mutta vastaa sisäiselle kriitikollesi lempeästi. Esimerkiksi: ”Ymmärrän, että olet pettynyt ja peloissasi, mutta tällaiset kommentit eivät auta. Kokeillaanko uudestaan?”.

  • Haasta ja harjoittele. Tunnistaessasi itsekriittisen ajatuksen, mieti voisitko sanoa saman asian itsellesi myönteisemmin?
    • Esim. ”Olet kuvottava, miksi menit ahmimaan tuonkin suklaalevyn?” ”Ymmärrän, että herkuttelu tarjosi hetkellisen lohdun ankeaan oloosi. Pitkän päälle syöminen ei kuitenkaan helpota oloasi, vaan oikeastaan päinvastoin. Mitä voisit tehdä suklaan syömisen sijasta seuraavan kerran, kun sokerinhimo ankealla hetkellä iskee?”.

  • Arvioi itseäsi ulkopuolisen silmin. Kirjoita ylös asioita, joista et itsessäsi pidä. Mitä tunteita herää, millaiseksi olosi tulee? Siirry sitten kirjoittamaan itsellesi kuvitellen, että olet ystäväsi, joka tuntee sinut läpikotaisin ja haluaa sinulle hyvää. Mitä hän ajattelisi äsken kirjoittamistasi asioista? Mitä hän sanoisi, sinulle?

  • Hyödynnä kosketuksen voimaa. Mielipahan tai stressin tullessa pysähdy hengittämään syvään. Aseta käsi ihollesi ja havainnoi, miltä se tuntuu. Haluatko liikuttaa sitä hieman? Laitatko myös toisen käden vasten ihoasi? Kosketus ja siihen keskittyminen rauhoittavat kehoa ja mieltä.

  • Antaudu huolenpidon kohteeksi. Moni nainen on omaksunut huolehtijan ja hoivaavan rooliin työelämässä tai perheessä. Miltä tuntuisi ajatella, että nyt, vihdoin, on huolenpitäjän aika tulla huolenpidon ja hoivan kohteeksi? Tämä ei tarkoita, etteikö myös muista voisi pitää huolta, se on monelle tärkeää ja palkitsevaa. Pysähdy tämän ajatuksen äärelle ja mieti, mitä sen hyväksyminen elämässäsi tällä hetkellä tarkoittaisi.


Mukailtu Kristin Neffin harjoituksista osoitteesta http://self-compassion.org/

Lisätietoa ja harjoituksia esim. oppaasta ”Minä riitän” (Helsinki Missio)

Seksuaalisuus

Vaikeissa elämäntilanteissa seksuaalinen halukkuus yleensä laskee. Ilmiö on hyvin yleinen rintasyöpään sairastuneilla.

Stressi, muuttuva keho ja identiteetti, syöpä ja sen hoidot voivat kaikki vaikeuttaa sekä seksuaalista kiinnostusta että fysiologista virittymistä seksuaaliseen toimintaan.

Virittyminen vaatii sekä kehon että mielen valmiuden – aina ei pysty eikä jaksa ja se on ok.

Toisille seksuaalisuuden ja seksielämän muutokset ottavat koville, toisille eivät niinkään.

Vaikka et olisikaan kiinnostunut nimenomaan seksistä, toisen ihmisen läheisyys, lämpö ja ihon kosketus voivat olla tärkeitä asioita. Jos olet parisuhteessa, myös sille toiselle.

Usein haluttomuus aiheuttaa myös hellyyden vähenemisen, vaikka näin ei tarvitsisi olla. Parisuhteessa hellyys on tärkeää seksistä riippumatta.

Seksiin ja hellyyteen liittyvistä toiveista, odotuksista ja uskomuksista on parasta puhua kumppanille ääneen, vaikka kynnys tuntuisi korkealta.

Lue lisää syövän vaikutuksista parisuhteen täältä

Lue seuraavaksi

Milloin tarvitsen ammattiapua?

Joitakin viikkoja tai kuukausia kestäneet erilaiset tunnereaktiot ja oireet, kuten unettomuus ja pelkotilat kuuluvat normaaliin sopeutumiseen…